Dao Yin 2019-02-06T13:26:30+00:00

Dao Yin

Začeti dan s serijo počasnih, terapevtskih gibov, pospremljenih z zavestnim dihanjem ali na dušek na prazen želodec spiti skodelico kave in odbrzeti vsakodnevnim obveznostim naproti? Prva opcija je pravi balzam za telo in dušo, ki mu mora slediti krepčilni zajtrk, druga pa njeno popolno nasprotje.

Spodnji opis Dao yin in njegovih izrednih učinkov na celotno naše bitje je popolnoma poenostavljen, saj je nemogoče strniti tisočletja nakopičenega znanja in izkušenj, prva zgodovinska omemba vaj se namreč pojavi v daoističnem tekstu, ki datira med 4. in 2. stoletjem pred našim štetjem!

Dao yin, ki ga včasih imenujejo tudi daoistična ali kitajska joga je serija vaj, ki so predhodnice Qi gonga, Tai chija, manualnih terapij, po nekaterih virih pa naj bi predstavljal tudi začetke tradicionalne – ljudske medicine.

Vaje stimulirajo centralno in periferno živčevje, v celice dovedejo kisik, poskrbijo za moč in fleksibilnost mišic, sklepov in vezi, raztegnejo hrbtenico, izboljšujejo strukturno poravnanost, ogrejejo telo od glave do stopal, da lahko dan za dnem revitalizirani optimalno funkcioniramo.

Redno izvajanje se odraža s povečano mentalno sposobnostjo in kontrolo uma, poveča percepcijo in intuicijo, pomirja um. Vse navedeno vodi do povečane notranje harmonije, ki je predpogoj za zdravje, vitalnost in ravnovesje.

Učinek Dao yin pa ni omejen le na fizično telo, saj vaje odprejo energijske kanale po katerih teče življenjska energija, s čimer se harmonizira energijska cirkulacija, ki hrani živčne in psihične centre, kar nam omogoči globlje razumevanje in zavedanje duhovnega sveta.

Uravnovešena, skladna trojka: telo, um in duh, nam omogoča dvig kvalitete bivanja do nepredstavljivih razsežnosti!

Mojster David Labuschagne, pri katerem sem se učila Dao yin in Kinergetix, je izmed neštetih vaj skrbno izbral najučinkovitejše, iz biomehaničnega in energijskega vidika!

Anja Sterle Dao yin poučuje od leta 2011.