KOROMAČEVA SOLATKA kot priloga ali malica!

KOROMAČEVA SOLATKA kot priloga ali malica!

Recept?
Enostaven: Na tanko narežemo gomolj, dodamo limonin sok in olivno olje, lahko še sol ali poper.
Gurmanski: enostavni recept malce povzdignemo s: parmezanom ali zelenim jabolkom, oreščki, pomarančo, olivami… eksperimentirajte po želji, razpoloženju ali s sestavinami, ki so vam trenutno pri roki.

Ne le, ker je okusna…poglejmo na gomolj koromača iz naturopatskega vidika!

Bogat je z različnimi minerali: železom, magnezijem, s kalijem in kalcijem. Vsebuje večje količine betakarotena, vitamina C (vsebuje dvakrat toliko vitamina C kot pomaranče), vitamina E in folne kisline. Obilno nas oskrbi tudi z vlakninami! Zaradi vsebnosti navedenih snovi, je uživanje koromača ugodno za zdravje: srca, kosti, prebavil in živčnega sistema.

Vsebuje pa tudi aromatična eterična olja, ki delujejo tako, da: olajšajo izkašljevanje gostega katarja in delujejo proti glivam in bakterijam. Gomolj deluje proti krčem v prebavilih in proti napenjanju.
Če ga uživamo surovega po jedi, nam lepo očisti zobe. Uporabljamo ga lahko za pospeševanje teka, ugodno deluje tudi na urogenitalni sistem, uravnava menstrualni ciklus in ledvice stimulira k delovanju – pospešuje izločanje urina.
Doječe matere ga lahko uživajo za pospeševanje izločanja mleka, mleku pa daje tudi prijeten okus!

Ne le gomolj, dobro poznana nam je tudi uporaba semen, čajček kuhamo otokom za lajšanje prebavnih in želodčnih težav, močan prevretek iz semen pa lahko uporabimo tudi kot obkladek kadar imamo vnete oči.

Kot začimba se med drugim, lepo poveže s hokaido bučo, ki bo tudi vsak čas na naših krožnikih!

Eterično olje: uravnava proizvodnjo estrogena, globinsko nahrani kožo, izboljšuje razpoloženje – krepi duševno moč, odpravlja obsesivne misli, sprošča um. Proti oteklim, utrujenim nogam, bolečim mišicam…

Dober tek in “na zdravje!”

 

Zadnji članki

2020-06-12T10:55:25+00:00