Macerati

Macerati

Macerati

Poletne sprehode v naravi lahko izkoristite za nabiranje rastlin iz katerih boste izdelali macerate v zdravilne in kozmetične namene.
Ognjič, sivka, smilj, korenček, kamilica, šentjanževka, rman, so nekatere od rastlin, ki se najpogosteje uporabljajo v ta namen.
Priprava je enostavna, zabavna in cenovno ugodna, najboljši pa je občutek, da na telo nanašate naravne učinkovine! Načinov za pripravo maceratov je več, podajava pa vam najenostavnejšega in najhitrejšega.


Potrebujete sterilen kozarec s širokim grlom, ki dobro tesni, kakovostno rastlinsko olje (olivno, jojobino, riževo) in seveda rastlinice – za ta recept sveže (jih torej ne sušite)!
Kozarec napolnimo s svežim rastlinskim materialom, ki ga nato zalijemo z izbranim oljem.
Dobro zaprt kozarec za 14 dni postavimo na sončno mesto, vsak dan ga tudi dobro pretresemo.
Nato skozi sterilno gazo vsebino kozarca precedimo in dobro iztisnemo olje iz rastlin.


Pozor: macerati pridobljeni po tem postopku so manj obstojni, zato ne pretiravajte s količino in pazite, da rastlinski material olje popolnoma prekriva!
Obstojnejši macerati, so tisti, ki jih pridobimo s hladnim postopkom (posušene rastline zalijemo z oljem, ki ga za 40 dni postavimo v hladen in temen prostor).


Veliko užitka pri pripravi in zdravilno – kozmetičnih ritualih vam želiva! 

2018-12-07T10:37:15+00:00